Stel jezelf eens de vraag: wat zou je verliezen als je vandaag al je digitale bestanden kwijt zou raken? Je vakantiefoto’s, belangrijke documenten, familievideo’s. Alles weg. Voor veel mensen is dit een scenario waar ze liever niet bij stilstaan, totdat het te laat is.
World Backup Day(!)
31 maart is het World Backup Day (WBD), hét moment om stil te staan bij het belang van het veilig opslaan van je digitale gegevens. Want verrassend genoeg heeft 21% van de mensen nog nooit een back-up gemaakt (bron: World Backup Day). En dat terwijl een klein ongeluk of technisch probleem genoeg is om je data voor altijd kwijt te raken.
In dit artikel leggen we uit waarom een back-up essentieel is en geven we praktische tips om je bestanden goed te beschermen, zonder dat het veel tijd of moeite kost.
Gegevensverlies overkomt iedereen
Een onverwachte computercrash, een virus, diefstal, of simpelweg een kop koffie over je laptop, het kan iedereen gebeuren. Het doel is niet om paniek te zaaien, maar om je bewust te maken van de waarde van je digitale spullen en hoe je ze kunt beschermen. In deze blog leggen we uit waarom back-ups zo belangrijk zijn en geven we je praktische tips om vandaag nog aan de slag te gaan.
Wat is een back-up precies?
Heel simpel: een back-up is een extra kopie van je belangrijke bestanden; zoals foto’s, video’s en documenten, die je bewaart op een andere plek dan je computer of telefoon. Denk aan een externe harde schijf, een NAS, of in de cloud. Zo voorkom je dat alles verloren gaat als er iets misgaat met je apparaat.
Waarom zou je een back-up maken?
Omdat ongelukjes nou eenmaal gebeuren en meestal op het slechtst mogelijke moment. Een paar feiten op een rij:
- 21% van de mensen heeft nog nooit een back-up gemaakt
- 20% van alle computers wordt ooit getroffen door malware
- 29% van gegevensverlies gebeurt per ongeluk
(Bron: World Backup Day)
Zo bescherm je je bestanden: 5 slimme tips
1. Volg de 3-2-2-regel
Maak 3 kopieën van je bestanden: 1 origineel en 2 back-ups. Gebruik daarbij 2 verschillende soorten opslagmedia (bijv. NAS én cloud) en zorg dat 2 kopieën zich op verschillende fysieke locaties bevinden. Zo ben je ook beschermd bij brand of waterschade (laten we hopen dat dit soort situaties je gespaard blijven!).
2. Automatiseer je back-ups
Tijdrovend? Niet nodig. Veel besturingssystemen en cloudservices bieden automatische back-up opties. Eén keer instellen en je hoeft er niet meer naar om te kijken (enkel dan eens per jaar tijdens WBD)
3. Beveilig je gegevens
Gebruik encryptie en sterke wachtwoorden om je gegevens te beschermen tegen hackers of ongewenste toegang. Combineer dit met tweestapsverificatie en zorg dat je wachtwoorden uniek zijn.
4. Houd alles up-to-date
Regelmatige updates van je systeem en apps helpen om beveiligingslekken te dichten. Zo voorkom je dat je gegevens kwetsbaar zijn.
5. Test je back-ups
Een back-up is pas écht waardevol als je zeker weet dat hij werkt. Controleer regelmatig of je bestanden goed worden opgeslagen en teruggezet kunnen worden (liefst dus vaker dan eens per jaar tijdens WBD).
Welke opslagoplossing past bij jou?
Er zijn verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van wat je nodig hebt:
- NAS (Network Attached Storage): ideaal voor thuisgebruik of kleine kantoren
- DAS (Direct Attached Storage): snelle en eenvoudige opslag, direct op je computer
- Cloudopslag: overal toegankelijk, schaalbaar en makkelijk te gebruiken
In dit artikel vertellen we je meer over NAS en DAS en welke oplossing het beste past bij jouw situatie.
Tijd voor actie?!
Het opslaan, delen én beschermen van jouw data doe je eenvoudig met onze Synology DS224+ 8TB WD RED NAS bundel. Je profiteert nu tijdelijk van €48 korting op deze bundel, je vindt het product onderaan van deze pagina.