Onze telefoons, camera’s en computers vullen zich elke dag met foto’s, films en documenten. Gegevens die je niet wilt kwijtraken én gegevens die je vaak wilt delen met andere apparaten in je thuisnetwerk. En dat is waar de NAS om de hoek komt kijken. In dit artikel kijken we naar het nut van een NAS voor jouw situatie.
NAS staat voor Network Attached Storage; opslag aangesloten op het netwerk. Een NAS is in de basis ontworpen voor het opslaan van digitale gegevens op één centrale plek. Denk aan de opslag van foto’s, video’s, muziek, films en andere digitale documenten. De software op een NAS biedt daarnaast ook nog toepassingen, zoals video surveillance, office suits en audio players.
Een NAS voor het hele gezin
Eerst even terug naar de opslag. Een goede back-up van je data is onmisbaar, want wat nou als je telefoon gestolen wordt of stuk gaat? Heb je dan nog wel toegang tot de foto’s van je bruiloft? Of van die fantastische reis?
We zien het vaak: het opslaan van digitale gegevens in de cloud is erg populair. Hierbij worden jouw bestanden opgeslagen in een digitale (online) opslagruimte. Je bent alleen zelf dan geen eigenaar van de cloud-service en daarmee afhankelijk van de provider, denk hierbij aan partijen zoals Dropbox, Google Drive of iCloud. Als zij bepalen dat de prijs omhoog gaat, of stoppen met de dienstverlening, dan heeft dat gevolgen voor jouw data.
Deze providers stellen vaak een kleine hoeveelheid ruimte gratis beschikbaar. Je zit al snel over de limiet en dan ben je genoodzaakt om een abonnement af te sluiten voor meer opslag. Meer opslag gaat gepaard met hogere abonnementskosten. Een ander nadeel van opslag in de cloud is privacy, want jouw persoonlijke bestanden staan tenslotte wel in de cloud bij deze providers.
Bij een NAS hoef je met dit soort zaken geen rekening te houden. Je koopt eenmalig een systeem met de benodigde opslagcapaciteit en zit verder niet vast aan maandelijkse abonnementskosten. Daarnaast ben jij de eigenaar van het systeem, en bepaal jij wie toegang tot de NAS krijgen.
Een NAS is een veelzijdig opslagapparaat dat je aansluit op het netwerk (internetverbinding). Daarmee heb je zowel thuis als buitenshuis toegang tot alle bestanden die op de NAS staan. Dit kun je eenvoudig doen via een webbrowser op een computer of een applicatie op je mobiele telefoon.
Wat kan ik allemaal met een NAS?
- Centraal beheren en opslaan van foto’s, video’s, muziek, films en andere bestanden
- Automatisch kopieën maken van je computer of van de foto’s die op je mobiele telefoon staan
- Eenvoudig bestanden op de NAS delen met anderen, zoals thuis met het gezin of op kantoor met collega’s
- De bestanden van de NAS streamen naar bijvoorbeeld naar TV
- Het aansluiten van meerdere bewakingscamera’s
De meeste systemen zijn zeer gebruiksvriendelijk in gebruik en hebben een intuïtieve gebruikersinterface. Je regelt er bijvoorbeeld mee, dat iedereen in het gezin zijn ‘eigen’ privé opslag heeft op de NAS en dat anderen daar niet bij kunnen. Alles opgeslagen op één centrale plek en toch met privacy voor iedereen dus!
Er zijn veel verschillende opslagapparaten en merken beschikbaar. Daardoor zie je misschien door de bomen het bos niet meer.
Kies voor thuisgebruik een systeem waar 2 harde schijven in kunnen worden geplaatst, zodat je gebruik kunt maken van een RAID-configuratie waarbij de data op beide schijven wordt weggeschreven. Mocht er dan een harde schijf defect gaan dan blijft je data nog wel beschikbaar.
Waarom een NAS op kantoor?
Naast een NAS voor thuis, bestaan er ook grotere systemen ontworpen voor zakelijk gebruik. Ook op kantoren worden er steeds meer digitale bestanden geproduceerd en moeten werknemers rekening houden met een toenemende groei in de toekomst.
- Alle gegevens worden opgeslagen op één centrale en veilige plek
- Eenvoudig en overzichtelijk voor collega’s door werken met gezamenlijke bestanden
- Verhoging van de productiviteit
- Reservekopieën maken van alle PC’s, mocht er dan eentje crashen dan staat de data nog wel op de NAS
Ook is het mogelijk om een NAS in te zetten voor surveillance doeleinden, zo kunnen er camera’s worden aangesloten en kan de NAS dienen als NVR (netwerk video recorder). De camerabeelden kunnen dan worden bekeken via de NAS op je computer of telefoon.
Afhankelijk van het aantal werknemers en de benodigde capaciteit zijn er verschillende opties mogelijk. Waarschijnlijk wordt de NAS door meerdere personen tegelijkertijd benaderd en om dit proces voor iedereen soepel te laten verlopen is een krachtige processor vereist.
Om de NAS te gebruiken moet het apparaat opslagcapaciteit hebben. Daarbij heb je de keuze tussen harde schijven of, de snellere, SSD’s (solid state drives). Meestal valt de keuze op een harde schijf, omdat SSD relatief duur is qua aanschaf, zeker als je niet de volledige opslagcapaciteit kunt benutten door een veilige RAID-configuratie.
Er zijn veel verschillende soorten NAS-apparaten, afhankelijk van de benodigde opslag en waar het voor wordt ingezet kan er worden voor gekozen voor een bepaald systeem en merk. Voor alle mogelijke toepassingen, worden wij erg enthousiast van de merken Synology en QNAP.
Het zal je inmiddels duidelijk zijn; er is veel keus als het om de aanschaf van een NAS gaat. Onze keuzehulp op de website helpt je om tot een goede keus voor jouw wensenpakket te komen. Heb je vragen? Of wil je sparren met één van onze deskundige specialisten? Neem dan gerust contact op!